Pagina's

zaterdag 21 april 2012

Terugkomweekend

7 weken geleden kwamen we aan op de luchthaven van Zaventem. Terug van een 14-daagse ervaringsreis met Wereldsolidariteit in Congo. Tijd om de troepen terug samen te roepen en ons voor te bereiden op wat gaat komen. Momenteel hebben we namelijk al een 50-tal aanvragen van verschillende verenigingen die ons verhaal willen horen.
In die 7 weken hebben we dan ook niet stilgezeten. Uit duizenden foto's hebben de verschillende fotografen hun selecties gemaakt, heeft onze camerman uren beeldmateriaal verwerkt, hebben de schrijvers hun verslagen uitgetypt, ... Ondertussen probeerde iedereen Congo een plaats te geven en was het voor velen moeilijk om zich terug aan te passen aan de westerse wereld.
Het was een blij weerzien daar in Mesen. Zo'n ervaring delen met 19 anderen creëert een band voor het leven. Foto's werden uitgewisseld en herinneringen bovengehaald. De avond zat goed, het terugkomweekend was ingezet!
Heel wat vragen natuurlijk, dat heb je altijd na zo'n ervaringsreis. Dus is het zoeken naar antwoorden, daar waar mogelijk. Gelukkig kregen we daarbij ook hulp. Onze Congolese vrienden Charles (MOCC - Kinshasa) en dokter Gonthilde (UMUSAC - Lubumbashi) zijn momenteel in ons land voor de internationale week van Wereldsolidariteit en het was een uitgelezen kans om hen op dit weekend uit te nodigen. Onze muzikale verwelkoming viel in goede aarde en het weerzien van beide vrienden was echt fantastisch. Meteen kregen we te horen wat ons bezoek aan onze partners in Congo heeft teweeggebracht. Dokter Gonthilde krijgt voortdurend vragen. De partners die we bezocht hebben, willen weten wat die Belgen nu denken van hun werking. Ze straalt als ze zegt dat ze sindsdien dagelijks nieuwe mensen hebben die zich aansluiten bij de mutualiteit. Een aantal beroepsgroepen hebben zich zelfs ineens in grote getale aangesloten. We zijn zelfs op tv geweest, niet alleen in Lubumbashi maar ook in Zambia! Ze vertelt dat het meteen een 'klik' gegeven heeft en hun motivatie nog versterkt!
Ook Charles wordt bestookt met vragen. In Kikwit willen de partners het gezondheidscentrum beter uitbouwen. Ze zijn er enorm tevreden met het bezoek van de groep ervaringsreizigers, ook voor hen was dit een enorme ondersteuning.
Charles richt zich ook nog naar de groep wanneer hij vertelt dat hij toch wel wat bang was op voorhand. Een ervaringsreis plannen voor een groep van 20 is niet evident. Hij was enorm blij dat we zo goed voorbereid waren op wat ging komen en dat stelde hem meteen gerust. "Onze banden kunnen hierdoor alleen versterkt worden."
De dag vliegt voorbij en we gaan moe maar voldaan naar huis. Gepakt met verslagboeken, foto's, schriften, documenten, ... Onze Congokoffer is klaar! Ben je ook benieuwd om hem open te doen? Boek dan een ervaringsreiziger, we zijn er klaar voor!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten