Pagina's

donderdag 1 maart 2012

Klaar om terug te vertrekken uit Kinshasa

Debrouillez-vous. Het beruchte article quinze uit de Congolese grondwet, is er één dat ook onze Congoreizigers af en toe moeten toepassen. Zoals nu, vanavond, na de 'kampvuur- en evaluatie-avond'... Want wanneer ze nog een laatste bericht op deze blog willen posten, geraken ze maar niet op internet. Einde van de maand, en dus... Trek je plan!
Ze kiezen ervoor om met hun laatste belwaarde een laatste telefoontje te doen.
Ellen vat het samen: "Dominique, wil je op den blog zetten dat we klaar zijn om terug naar België te vertrekken. En dat we er veel goesting in hebben, en blij zullen zijn onze familie, vrienden, kennissen terug te zien."
Hoe waren de laatste twee dagen, Ellen?
Ellen: "Iets meer op het gemak. Maar we zijn ook moe."
Ik weet (sms'jes van Marijke) dat er gisteren nog een groep naar (projecten van o.m. de mutualiteiten) de pediatrie en een groep naar de materniteit is geweest. En dat je medicatie naar Zuster Angèle (bezoek eerste dag aan ziekenhuis) hebt gebracht. En dat je vanmorgen de Belgische ambassade in Kinshasa bezocht, wat ook de moeite was. En dat er (weet ik van Gijs) bij de partnerorganisaties en binnen de projecten heel veel hoop en vooruitgang is?
Ellen: "Vanavond hebben we afscheid genomen en geëvalueerd. En die evaluatie was heel goed. We hebben enorm veel positieve verhalen gehoord, van iedereen, van elke ervaringsreiziger. En dat deed veel deugd. Is echt een hart onder de riem voor de MOCC (de christelijke arbeidersbeweging) in Congo, én voor onze eigen organisatie - Wereldsolidariteit."
Marijke: "Overtuigd ook, hoe belangrijk het vrijwilligerswerk is."
Wat staat er morgen nog op het programma?  
Ellen: "Morgen gaan we inchecken. En nog een beetje genieten. We gaan naar le 'Jardin d'Eden', een rustige mooie plek aan de Congostroom waar we ook onze laatste lunch zullen verorberen. Daarna evalueren we de hele reis samen met de partners en vertrekken richting luchthaven."
Je hebt niet veel stem meer?
Ellen: "We hebben daar een schone West-Vlaamse uitdrukking voor. 't Schaap is..."
Hondsmoe... Wanneer land je nu op Zaventem? Vertrek vrijdagavond uit Kinshasa om 22.05, landing voorzien zaterdagmorgen om 7u40 in Zaventem?
Ellen: "Alles volgens schema. Maak dat maar over aan de thuisblijvers. Maar ik denk dat de belwaarde van Marijke's gsm nu ook ongeveer op is."
Hallo?
Puut - puut - puut...



1 opmerking:

  1. goeie thuiskomst gewenst aan iedereen en hopelijk een pak ervaring rijker geworden.We kijken er al naar uit om de verhalen te horen.
    Nu is het aftellen begonnen om terug te keren, wat gaat de tijd toch snel....Mooi verslag.
    groetjes

    BeantwoordenVerwijderen