Pagina's

donderdag 23 februari 2012

article 15 - on se débrouille

Even laten weten dat de Kikwit-groep goed gearriveerd is en een mooie ontvangst gekregen hebben (JM: de groetjes van Mia). Ik denk dus dat ze daar geen internetontvangst hebben...
Voor de groep Lubumbashi... wij ervaren wat 'article 15' hier betekent. Deze morgen om 5 uur vertrokken naar de luchthaven om uiteindelijk te ontdekken dat onze tickets niet juist geboekt waren. Op de buitenzijde stonden de juiste data van vertrek en terugkomst maar de binnenkant zag er heel anders uit... We hebben gelukkig vlug opnieuw ons busje kunnen boeken, terug naar de procure. Nieuwe kamers geboekt voor een nacht en een alternatief programma uitgewerkt. Deze voormiddag zijn we naar een klein marktje van stoffen geweest, een prachtige kleurenwaaier. Diegenen die me kennen zullen wel weten dat ik me heb moeten inhouden :-). Toch enkele mama's gesteund uiteraard. Deze namiddag had CSC een mooie uitwisseling voorzien met vakbondsmilitanten van de syndicale kern van de CSC van het staatsbedrijf dat instaat voor de controle van de in- en uitvoer in Congo, zeer interessante uitwisselingen gehad. Eigenlijk was deze dag een meerwaarde voor ons.
Nog eventjes ook door de Matonge-wijk gereden met het busje, niet aan te raden om uit te stappen maar de sfeer is er enorm, een levendige wijk is het zeker. Na de reis spreken we met de groep zeker eens af in de Matonge in Brussel, dat is zeker!
Maar... morgenochtend opnieuw om 4u30 uit ons bed... dat wordt zwaar. Maar overmorgen doen we dit opnieuw want volgens Gijs is er een prachtige zonsopgang in Lubumbashi (ook al is hij er nog nooit geweest...).
De sfeer is enorm goed, 2 plaatselijke zangers zongen plots 'Jambo, jambo bwana - habari gana, mzuri sana...' een liedje dat ik natuurlijk ken en meegezongen heb. Dat deed echt deugd. Kinshasa yetu, hukana matata.
Tot morgen of tot dinsdagavond (afhankelijk van de internettoegang in Lubumbashi), wij blijven dus een dag langer in Lubum.
PS Dominique, Marijke kan geen berichtjes meer sturen...

5 opmerkingen:

  1. de ups en downs zijn er al Ellen,downs, geen vlucht vandaag maar morgen, maar de stem is al terug en de sfeer goed dus morgen met nieuwe moed vertrekken . mijn verbeelding werkt nu ook een beetje als ik je zie rondlopen op de markt.... gr.
    en een vlucht morgen zonder teveel turbulentie.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi verslagje: als lezer proef je de warme lach van de groep, ziet kleuren vol sjaaltjes, ruikt een zoetig zwarte mensenzee, danst mee op het ritme van de muziek, en kijkt mee uit naar die adembenemend mooie zonsopgang van Gijs. Aan Marijke: stuur eens 'débrouillez-vous', 'k durf bijna wedden dat het hier op de één of andere manier zal toekomen

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ellen

    Als onze Vlaamse administratie het soms laat afweten, wat wil je dan? Het afwijken van je programma kan ook positieve ervaringen opleveren, maar ik lees wel niets over papa's na je marktbezoek!?

    Ontmoet je daar soms vrouwen met hetzelfde kapsel als dat van jou, ze dragen toch ook jouw kleurrijke ensembles? Bieden die plaatselijke marktjes ook eigen houtsnijwerk, beelden, schilderijen, halskettingen, ...?

    Uit jouw tekstjes voelen we jouw hart praten : dat samenvoelen met minder-bedeelden, dat meezingen op hun eigen ritme, dat aanvoelen van hun noden.

    Hukana matata, je ma en pa.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het is niet zo moeilijk, Ellen, om jou voor te stellen op die kleurige markt daar. Bedankt voor het levendige verslag!

    BeantwoordenVerwijderen