Pagina's

woensdag 22 februari 2012

Il faut réveiller les gens qui dorment (*)

Ook vandaag ontbrak het de groep niet aan bijzonder veel nieuwe impressies. Indrukken die vanuit twee totaal verschillende Congolese hoeken kwamen.
Zo zijn we nog niet zolang geleden gearriveerd in de Procure (waar we verblijven) na een bezoek aan de Universiteit van Kinshasa, de grootste van het land. We konder er deze namiddag spreken met professor Shumba, en de derdejaarsstudenten van de "Chaire Dynamique Sociale". Deze afdeling heeft een partenariaat met het HIVA.
De titel van dit artikel komt uit de mond van de professor zelf. Het was één van de uitspraken tijdens de dialoog met ons en met de studenten. We kregen antwoorden over onze vragen hoe het studeren in Congo verschilt met dat in België, over wat het hen kost om te kunnen studeren en naar de universiteit te kunnen komen, over hun eigen persoonlijke verwachtingen en die voor hun land. Over de voorbije stembusgang, en de verkiezingsoverwinning van president Kabila.
Voor mijzelf vond ik dit een zeer boeiende dialoog met deze studenten, die bijzonder geïnteresseerd zijn hoe wij, Belgen, zelf denken over hun land en hun toekomst.
Ons bezoek vanmorgen aan de belangrijkste markt in Kishasa, de Marché Gambela, was van een heel andere orde. Stel je voor: niet minder dan 5000 mensen verkopen er elke dag, zeven op zeven, van zes uur 's morgen tot vijf uur in de namiddag, hun goederen: groenten, fruit, palmolie, vis, gereedschap, kruiden, kleding, ... De Congelese vakbeweging, de CSCC - onze partner van het ACV - helpt deze mensen met vorming en ondersteuning. De meeste van deze mensen zijn analfabeet, en maken deel uit van de 99,6  % Congolezen die werken in de informele sector', met andere woorden: zonder arbeidsovereenkomst, zonder sociale bescherming,....
Deze markt bezoeken was niet alleen een kleurrijke ervaring, maar ook een kennismaking met basissyndicalisme, in een heel andere context dan die die wij  kennen. Prachtige dag !
Morgen vertrek ik naar Lubumbashi, en de andere groep naar Kikwit. Wordt vervolgd ! By the way, Elsje: een mooie huwelijksverjaardag gewenst vanuit Kinshasa !

1 opmerking:

  1. Blijkbaar zijn die van Oostende-Westhoek het meest actief op de weblog. Hebben die dan meer energie over op het einde van een dag vol impressies? In elk geval interessant om de directe impressies te horen, want die zijn altijd heviger en gedetailleerderdan wanneer je maanden na datum een verslag wil maken.Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen